Dieta wegetariańska – czy dla każdego?

Dieta wegetariańska szturmem wkradła się w nawyki żywieniowe wielu osób
stając się już nie tylko ich sposobem na zdrowe odżywianie, ale pewnego
rodzaju modą. Czy rzeczywiście każdy organizm skorzysta z wyeliminowania
mięsa z jadłospisu? Jakie są wady i zalety tego sposobu odżywiania?
Podpowiadamy.

Klucz do sukcesu zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i wielu tkwi w odpowiednim
komponowaniu składników w taki sposób, aby powstały z nich pełnowartościowe
posiłki. Zdrowego wegetarianizmu trzeba po prostu zwyczajnie się nauczyć.

Szukasz odpowiedniej diety dla siebie? Odwiedź: https://diet4u.pl

Dieta wegetariańska i jej zalety

Dieta w której nie ma mowy na pojawienie się mięsa niesie ze sobą wiele
dobrodziejstw. Jeśli jest prawidłowo skomponowana, wspiera profilaktykę
wystąpienia między innymi otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, próchnicy
zębów czy też zaparć. Wykluczenie z diety mięsa sprzyja eliminacji sporo
przetworzonej żywności, a ponadto konserwantów.

Jeśli zdecydujemy się na skorzystanie z tych dobrodziejstw pamiętajmy o tym, aby
przede wszystkim stawiać na świeże produkty. Starannie wybierajmy zboża, owoce i
warzywa eliminując tym samym z diety niezdrowe tłuszcze i uzyskując pozytywny
wpływ na samopoczucie. Decydując się na eliminację mięsa z jadłospisu należy
pamiętać o tym, że musimy zapewnić organizmowi odpowiednią ilość białka, więc
warto, aby posiłki były urozmaicone oraz pełnowartościowe. Kiedy nie będziemy
wiedzieli, jak je komponować, zawsze możemy udać się do doradcy żywieniowego
czy też skorzystać z usług cateringu dietetycznego.

Poznaj 5 kroków do zdrowia: http://portalnews.pl/jak-zadbac-o-watrobe/

Żywienie bez mięsa – czy dla każdego?

Na pewno dieta wegetariańska nie jest dla nas, kiedy któregoś pięknego dnia
obudzimy się i stwierdzimy nagle: od dziś nie jem mięsa (i tyle pozostanie w
temacie). To znacznie bardziej skomplikowany proces niż niejednemu się wydaje.
Jeśli nie zadbamy o zbilansowane żywienie, możemy przysporzyć organizmowi
więcej problemów niż korzyści. Źle skomponowane posiłki wpływają na zbytą niską
podaż energii, niedobór witamin B12 i D, niską wartość biologiczną spożywanego
białka czy zbyt małą ilość składników mineralnych, w tym żelaza, wapnia czy cynku.
Takie niedobory mogą prowadzić do niedożywienia białkowego, opóźnionego
rozwoju psychosomatycznego, niedokrwistości megaloblastycznej, krzywicy czy
zaburzeń układu pokarmowego.